Na margo skutočnosti, že zákonodarcovia v NR SR v predvečer novej vlny pandémie riešia otázky okolo potratu a pilulky namiesto principiálnych opatrení ako riadiť ekonomiku v čase nepohody a ohrozenia spoločnosti.

Národná rada Slovenskej republiky nemá možnosť rokovať o našej ekonomickej budúcnosti. Dokonca už ani o ekonomickej súčasnosti 2020. Mimoriadnu schôdzu k Národnému plánu obnovy ekonomiky sa zvolať na štvrtok 24.septembra nepodarilo. Ako vyhlasujú viacerí opoziční poslanci, NR SR sa ale predsa len v utorok 29.9. zíde. Pretože na stole je „dôležitý“ bod – poslanci majú ešte prerokovať zmeny v oblasti potratov. A tak verejnosti môže napadnúť z týchto informácií jediné: Máme „potratovú“ ekonomiku? Reálne to hrozí? Alebo už je?

A medzitým vláda SR na návrh imunologickej komisie a bez prerokovania v zákonodárnom zbore NR SR vyhlásila núdzový stav od 1.októbra pre celé Slovensko a ten sa vzťahuje na všetky oblasti života. Také malé „štatárium“, ako to vysvetlila opozícia.

Matovičove miliardy

Ale kde sú tie peniaze? Ale kde je tých 43,8 miliardy Eur, ktoré Matovič „daroval“ v priamom prenose po prílete na letisko 21.júla z Bruselu ministrovi financií SR Hegerovi? Bol to obyčajný CIRKUS a v skutočnosti  podvod, mávať papierom „ako dokumentom“ ?…to síce znie demagogicky lebo normálni ľudia si mysleli už vtedy svoje, ale nastali tie masmediálne „hody“, kde ešte nič nebolo a už sa „slintalo a mlsalo“  čo bude. A dnes sa to „scvrklo“ na 7 a pol miliardy Eur (stále je to polovica z tohoročného štátneho rozpočtu 14,4 miliardy Eur na príjmoch) a nazvalo sa to „Národný plán obnovy“ ktorý nám môže zafinancovať Brusel z našich budúcich daní, ak vôbec budeme schopní do 15.októbra niečo zmysluplné do EK predložiť. A budeme to čerpať ďalších pár rokov, nie „do konca roka“ ako sa mnohí utešovali.

Opozičný poslanec v NR SR, bývalý minister financií SR L.Kamenický, ešte v piatok potvrdil, že „plán na miliardy z EÚ stále neexistuje“.  Ako píše v sociálnej sieti, „v relácii Na hrane sa ľudia od ministra financií SR E.Hegera nedozvedeli nič o 6,2 miliardách Eur, ktoré by sme mali dostať z EÚ“… „naopak, jasne sa potvrdilo, že Plán obnovy Matovičovej vlády podľa zadania z Európskej únie neexistuje!“

Chaos v sumách, chaos v plánoch, chaos v činnosti vlády

Predovšetkým nás musí zaraziť, že sa na verejnosti „žongluje“ už s toľkými odlišnými sumami, že to musí vyvolať úplný chaos, čo za financie dostaneme a o čo sa vlastne uchádzame zo zdrojov EÚ. Sú tu  sumy od M.Šefčoviča ( „môžeme dostať peniaze až vo výške dvoch štátnych rozpočtov SR“, …takže to by malo byť 28,8 miliardy Eur?), premiér na letisku mával „dokumentom“  ( viď obrázok  z dnes24.sk a topky.sk) v ktorom bolo v súčte 43,8 miliardy Eur, ale 34,1 miliardy Eur bude postupne z EÚ v dotovaných programoch,  6,8 miliardy Eur by mali byť pôžičky programu NGEU a spolufinancovanie by malo byť 2,9 miliardy Eur.( pričom je treba upozorniť: spolufinancovanie znamená, že štátny rozpočet SR a rozpočet verejnej správy budú musieť vynaložiť tých 2,9 miliardy Eur ak bude chcieť získať peniaze zo zdrojov EÚ). No a pôžička 6,8 miliardy Eur nie je „zadarmo“ a Euópska centrálna banka nám nebude „platiť“ že si ju vôbec vezmeme. My sami, štát SR, sme zadĺžení sumou 54,5 miliardy Eur a cez štátnu dlhovú službu ARDAL splácame iba ročné úroky dlhu a nie istinu. Menšie sumy v miliónoch Eur samozrejme ARDAL spláca na komerčnej bázi. Tu sa ešte vyskytne logická otázka: A to naše slovenské zlato máme ešte v Bank of England, čiže dnes mimo Európskej Únie? A vieme ako stúpla jeho hodnota? Alebo je to zábezpeka pre veriteľov, ktorí nám budú požičiavať?

matovičove miliard
Matovičove miliardy ako papier
slovenské zlato v Anglicku

Preto je to „potratová ekonomika“

Pôvodne sa malo čerpať 6,25 miliardy Eur ročne...dnes je to stále „vo hviezdach“ a to tri mesiace pred koncom 2020

Pôvodne mala vláda SR mali ambíciu čerpať každoročne 6,25 miliardy Eur, dnes máme vôbec problém prerokovať v Národnej Rade SR aspoň tých 7,5 miliardy Eur na niekoľko rokov…

Nuž, mať také domáce hospodárstvo, rozvod by bol nevyhnutný. Oprávnene by si príbuzní mysleli, že sme „potratová domácnosť a ekonomika“ a mali by pravdu. Oázkou je, čo s tým narobí verejnosť slovenská?

Pôvodne písané a uverejnené pre https://www.slovenskaiskra.sk/mame-v-skutocnosti-potratovu-ekonomiku/ 27,9.2020 Ing.Peter Zajac-Vanka, s úpravami tu 3.10.2020