…písal som 31.októbra 2019 a vraciam tento stále aktuálny článok do Archívu webstránky. …ale slovenskú politiku a médiá to už vôbec nezaujíma, o čom teda majú byť voľby vo februári? Kto ešte „neobcoval“ s Kočnerom?

V tom roku 2019: Argorezort aktuálne varuje: Na poliach a v skladoch na Slovensku ležia tony slovenskej zeleniny, nik z globálnych predajných sietí ich nechce vykúpiť…

Ale hlavne si spomeňme, ktorá vláda to bola v októbri 2019 vo vládnej budove Vlády Slovenskej republiky?

Podľa Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska obchodníci napriek tomu nakupujú zeleninu zo zahraničia!!!“

SITA informuje: (prevzaté z Dennika SK:)“Na poliach a v skladoch ležia tony slovenskej zeleniny. Napriek tomu obchodníci nakupujú zeleninu zo zahraničia a výnimkou nie je ani cibuľa, kapusta či zemiaky, pričom na Slovensku ich máme stále dosť. Upozorňuje na to Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska.

„Obchodníci a reťazce nakupujú zeleninu zo zahraničia, zatiaľ čo slovenskej zeleniny máme stále dosť a ešte je aj množstvo nepozberanej zeleniny na poliach. Reálne hrozí, že slovenská zelenina zhnije v skladoch a na poliach. Nemôže nám byť jedno, že zahraničná zelenina má v obchodoch na Slovensku prednosť pred kvalitnou a čerstvou slovenskou zeleninou,“

povedal riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.

K typickým plodinám, ktoré v tohtoročnom období dopestujeme na domácich poliach, alebo už čakajú v skladoch patrí kapusta biela aj červená, zeler, cvikla, petržlen, cibuľa žltá, zemiaky či tekvica. „Slováci dopestujú v domácich podmienkach dostatok domácej zeleniny, ktorá by mala mať pred dovezenou prednosť,“ zdôraznil Šumichrast.

Podľa neho je namieste žiadať od obchodníkov, aby uprednostnili ponúknutie slovenskej zeleniny ich zákazníkom. „Rovnako by v tomto prípade mal zasiahnuť aj štát a podporiť slovenských pestovateľov, ktorí vytvárajú ekonomickú hodnotu pre štát, podporujú zamestnanosť a platia na Slovensku dane na rozdiel od zahraničných dodávateľov a pestovateľov. Súčasne je to príležitosť ako priniesť prácu do “hladových dolín” Slovenska,“ konštatoval Šumichrast.

Agentúra SITA osloví s prosbou o reakciu ministerstvo pôdohospodárstva a obchodné spoločnosti.

link Na poliach a v skladoch ležia tony slovenskej zeleniny, obchodné reťazce nakupujú radšej zo zahraničia

Poznámka red.webstránky

A čo inak na Slovensku? Sme spokojní? Chceme byť odborným webom, ale to už sa deje HNUS…hnus…!

za Vaše rozčúlenie zodpovedá Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska dňa 31.10.2019

Poznámka k reedícii článku 26.9.2021: ZMENILO SA NIEČO PO VOĽBÁCH A PRI NOVEJ VLÁDE SR?

Zanedbaný areál SMZ Lovinobaňa – vlastná snímka autor 2019,
„ten klasický pohľad na hnedé pásma Slovenska zostal i v 2021, možno to bude cieľ turistických zájazdov z Číny…